Aardbeientaart - Zandtaartdeeg

Vanaf dat ik 13 jaar oud was, maakte ik thuis altijd aardbeientaart van zandtaartdeeg.  Iedereen vond en vindt deze lekker. Dus recent heb ik na jaren weer gemaakt in mijn keukenrobot.

Echt heerlijk om de aardbeientaart van vroeger weer eens te proeven. In dit recept leg ik stap voor stap hoe u het best deze lekkere taart kunt maken!

Benodigdheden kleine aardbeientaartjes van zandtaartdeeg

  1. 180 gram Zeeuws bloem of patentbloem (supermarkt)
  2. 80 gram witte basterdsuiker 
  3. 1/2 afgestreken theelepel bakpoeder
  4. 80 gram blueband boter (pakje)
  5. 1 medium ei
  6. 1 pakje vanillesuiker
  7. snufje zout

* Vloeibare blueband boter voor het insmeren van de taartvorm

Benodigdheden medium aardbeientaart van zandtaartdeeg (dikke bodem)

  1. 360 gram Zeeuws bloem of patentbloem (supermarkt)
  2. 160 gram witte basterdsuiker
  3. 1 afgestreken theelepel bakpoeder
  4. 160 gram blueband boter (pakje)
  5. 2 medium ei
  6. 2 pakje vanillesuiker
  7. 2x snufje zout max. 1 gram

* Vloeibare blueband boter voor het insmeren van de taartvorm

Benodigdheden grote aardbeientaart van zandtaartdeeg (dikke bodem)

  1. 540 gram Zeeuws bloem of patentbloem (supermarkt)
  2. 240 gram witte basterdsuiker
  3. 1 1/2 afgestreken theelepel bakpoeder
  4. 240 gram blueband boter (pakje)
  5. 3 medium ei
  6. 3 pakje vanillesuiker
  7. 3x snufje zout max. 1 tot 2 gram

* Vloeibare blueband boter voor het insmeren van de taartvorm

Wilt u geen dikke taartbodem bakken, dan kiest u
niet voor de ingrediënten van een grote aardbeientaart, maar bijvoorbeeld voor de ingrediënten van een medium aardbeientaart.

Houdt u een beetje zandtaartdeeg over, dan kunt u er altijd koekjes van bakken en deze zo afbakken!

Voorbereidingen & Materiaal

Schoonmaken Aarbeien en Voorbereiding

  1. U wast de aardbeien schoon en u verwijdert de kroontjes. U snijdt de aardbeien in stukjes en u laat deze uitlekken in een vergiet
  2. U legt weegt alles af en legt alles klaar

Materiaal voor het maken van een Aardbeientaart van zandtaartdeeg

  1. Keukenrobot met deeghaak en menghaak
  2. Beslagkom (als u met de hand kneedt)
  3. Taartvorm van klein tot groot
  4. Elektronische keukenweegschaal
  5. Theelepel
  6. Extra's schaaltjes
  7. Grote satéprikker
  8. Vork
  9. Rooster of bord 
Het bereiden van Aardbeientaart van zandtaartdeeg
Banketbakkerroom maken

Halve portie Ingrediënten gele room of banketbakkersroom

  1. 225 gram halfvolle melk
  2. 25 gram slagroom (niet geklopt)
  3. 50 gram suiker (25 gram suiker + 25 gram suiker)
  4. 22 gram custardpoeder
  5. 1/2  vanillestokje
  6. 30 gram eigeel (eidooier)
  7. 1 mespuntje zout

Het maken en bereiden van banketbakkersroom en gele room 

  1. U brengt 225 gram halfvolle melk met 25 gram suiker aan de kook
  2. Ondertussen snijdt u het vanillestokje door de helft en daarna snijdt u deze open
  3. U schraapt het vanillemerg uit het halve stokje en voegt zowel het halve vanillestokje als de vanillemerg toe aan de 225 gram volle melk met 25 gram suiker
  4. Roer 25 gram niet geklopte slagroom, de overige 25 gram suiker, 22 gram custardpoeder, 30 gram eigeel en het mespuntje zout door elkaar in tot een glad papje voor ongeveer 1 a 2 minuten in de keukenrobot (Hiervoor gebruikt u de menghaak)
  5. Zodra de melk kookt verwijdert u het vanillestokje
  6. U giet een beetje van de hete melk in de beslagkom van uw keukenrobot en u zet keukenrobot aan op stand 1 voor ongeveer 30 seconden
  7. U voegt elke een beetje hete melk aan toe in de beslagkom uw keukenrobot en u zet keukenrobot elke aan voor ongeveer 30 seconden seconde op stand 1. Let op het mengels moet goed geroerd worden!
  8. Daarna doet u het hete mengsel in zijn totaal terug in de steelpan en u laat de gele room op laag vuur, voor ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken en natuurlijk blijft u ondertussen goed voortdurend roeren!
  9. U mengt dat gele room of te wel de banketbakkerroom dik wordt. U doet deze in een kom en u laat deze afgedekt afkoelen in de koelkast

Lees meer over het maken van Banketbakkersroom

Als u op bovenstaande link klikt en deze pagina wordt geopend. Dat ziet u ook het recept van banketbakkersroom of te wel gele room van 450 gram met 50 gram niet geklopte slagroom. Deze moet u gebruiken als u een medium of grote zandtaartbodem maakt! Dan is een half portie net niet genoeg!

Taartina Dokter Oekter

U gaat nu de taartina van dokter Oekter klaarmaken

  1. U doet het zakje taartina in een kommetje
  2. Als u gebruik maakt van 1 zakje taartina, dan gebruikt u 200 tot 250 gram water. 200 gram water voor een vastere gelei en 250 gram water voor een dunne gelei
  3. U neemt 3 eetlepels water af en roert dit door het taartina poeder die in het kommetje zit. Bij het gebruik van water voegt u 2 eetlepels suiker toe aan de taartina poeder met wat water
  4. De resterende vloeistof brengt u aan de kook 
  5. Zodra de vloeistof kookt haalt u de pan van het vuur en doet u de vloeistof met taartina, wat water en suiker bij de vloeistof in het steelpannetje
  6. U brengt het geheel al roerende opnieuw aan de kook 
  7. Daarna laat u de gelei iets afkoelen en met een lepel schept u het gelei over u aardbeien heen.

Na 15 tot 20 minuten kunt u uw aardbeientaart aansnijden en opeten. Eet smakelijk! 

 

 

Online Bakboek

Op deze website staat het online bakboek voor de Thuisbakkers. Tevens kunt u workshops volgen en ook is er een kleine webshop voor bakkersbenodigheden!

Brood & Deeg

Index

Cake & Cupcakes

Index

Chocolade

Index

Koekjes & Snoepjes

Index

Taart & Gebak

Index

Vullingen & Garneringen

Index

Tips & Vervangers

Index

Het Kookboekje

Index

DE THUISBAKKER.NL

De foto's op de pagina www.dethuisbakker.nl zijn auteursrechtelijkt beschermt en mogen niet zonder toestemming verspreid worden buiten de website van www.dethuisbakker.nl!